2017. július 24., hétfő

A Sárkány és Farkas dala II.

A Farkas és Sárkány tragikus történetei folytatódnak.
Lyanna Stark, Észak urának, Lord Eddardnak első leánya híresen gyönyörű és vad - csak úgy, mint nénikéje, akiről a nevét kapta.
Visenya Targaryen, az Őrült Aerys első leánya, a vízbe fúlt hercegnő cseppet sem hasonlít arra a harcos királynéra, akiről elnevezték.
Nem tudnak egymás létezéséről sem, ám miután Westeros lángba borul s egy fenyegető, végső háború sötét árnya magasodik minden érintett feje fölé, ennek a két személynek az útja keresztezi egymást.
Ám ez egy merőben más történet, mint az eddigiek.


*Lyanna, Visenya (ebben a formájukban) és a 
Martell porontyok az én képzeletem szüleményei

Lyanna Stark
(Adelaide Kane -  Reign: Mary)
Lord Eddard Stark legidősebb leánya, Robb Stark ikerhúga és Észak szépsége, kinek bájáról s hibátlan lovaglói képességeiről már jó pár szóbeszéd kelt életre a Nyaktól felfelé. Törékeny szépség, kinek szívében egy igazi farkas lakozik; nem csoda hát, hogy Lord Karstark egyik ifjú fia lecsapott rá és megkérte a kezét. Az események s Királyvár mocska viszont még őt is megváltoztatják, menekülni kényszerül, s hosszú útja alatt mellé szegődő társaktól sokat tanul - leginkább a kegyetlen világról. Mire ismét viszonylagos biztonságba kerül otthona falai között, már messze nem az a jellem, aki évekkel korábban elhagyta Északot; s talán a falka többi tagja joggal aggódhat majd miatta s tettei miatt. 

Visenya Targaryen Martell
(Katheryn Winnick - Vikingek: Lagertha)
A Vízbe Fúlt Hercegnő, Sárkánylovas, Westeros jog szerinti uralkodója, Dorne Hercegnéja és az Utolsó Sárkány; a világ abban a hitben élt, hogy az Őrült Király, Aerys idősebbik leánygyermeke a vízbe veszett, miközben testvéreivel a végzet elől menekülve hajóztak el Sárkánykőről. A dolog valósnak látszott, ám jó pár évvel ezelőtt Dorne hercege, Oberyn Martell oldalán tért vissza Westerosra, mint a férfi felesége. Habár elmondása szerint nem vágyakozik a trón után, csak a családjának szeretné visszaszolgáltatni azt, ami az övé, s a sárkánya is messze szállt tőle, még mindig szövögeti a terveket Westeros uralkodói ellen. A kérdés nála már csak az; melyik felére esett az a bizonyos érme? 


Robb Stark 
(Richard Madden)

Arya Stark
(Maisie Williams)

Sansa Stark
(Sophie Turner)

Sandor Clegane (A Véreb)
(Rory McCann)
Joffrey kutyája az a szereplő, aki talán a legnagyobb jellemváltozáson megy keresztül a történet során - kegyetlen gyilkosból titkos segítő lesz, majd a Stark lányok felvigyázója, később pedig egy egyszerű férfi, aki megbánja korábbi tetteit. Lyannával való kapcsolata egészen érdekes és különleges, ám tagadhatatlan, hogy Sandor Clegane az egyik olyan személy - Jory mellett - , aki jelentősen formálja a leány jellemét. Legfőképpen azért, mert Lyanna az ő szavai hatására vesz újra fegyvert a kezeibe. 

Ramsay Bolton
(Iwan Rheon)
A fattyúból lett Lord Bolton árulással és saját atyja meggyilkolásával szerezte meg magának Északot - és egy Stark leánnyal, mint feleség, s szadista jellemével együtt pedig nevetségesen könnyű volt a hatalom megtartása. Azonban mikor a legidősebb Stark leány élve előkerül, mégsem öli meg rögtön, habár az eset veszélyezteti a helyzetét. Élvezettel töri le a nőstényfarkas vadságát, s hagyja rajta taszító nyomát; ám később Lyanna bosszúja sem marad el. 

Jory Cassel
(Jamie Sives)
A Stark-ház hű szolgálója, a testőrség parancsnoka és Lyanna személyes védelmezője. Az együtt eltöltött évek alatt tökéletesen alkalmazkodott a leányhoz, s a leány is őhozzá; kapcsolatuk talán komplikáltabb is, mint az elsőre tűnik. Azonban az tagadhatatlan, hogy Jory jelenléte volt az, amely formálni kezdte a fiatal Lyanna jellemét.

Oberyn Martell
(Pedro Pascal)
Dorne Vörös Viperája, a híres harcos, aki nem tud átutazni úgy Westeroson, hogy az útjába akadó nők felét ágyba ne csábítsa; legyen az nemesi hölgy, septa vagy kalandor. Egyik, múltban megtett útja alatt hallott arról, hogy Visenya Targaryen életben van, s gondolván egyet, megnézte magának az akkor még hajadon leányt. Arra azonban nem számított, hogy ebbe a bizonyos találkozásba beletörik még az ő bicskája is. Habár nem egyszerű módon, végül feleségül vette Visenyát - a nő hosszas és eléggé hathatós győzködésének eredményeképpen -, s azóta is együtt vannak. És hogy ez igaz szerelemmé nőtte ki magát az évek alatt? A történetből kiderül. 

Homok Ellaria
(Indira Varma)
Oberyn Martell szeretője - legalábbis éveken keresztül az volt, s mindeközben megajándékozta a férfit sok-sok leánygyermekkel. Visenya érkezése után sem hagyott fel szerepével, sőt, ami a legmeglepőbb, még Oberynnál is előbb került egy ágyba a sárkánykirálynővel. Hármójuk között a kapcsolat azóta is töretlenül működik - ám rá kell jönniük, hogy vannak olyan dolgok, amelyek még ezt az értékes dolgot is képesek szétrombolni.

Bronn
(Jerome Flynn)
A Tyrion által felbérelt zsoldos nem csak a harcban és gyilkolásban jeleskedik, hanem - ha minden igaz -, a hálószobában is kiválóan teljesít. A Lannister törpe után annak bátyja, Jaime mellé szegődött, így sodorta az élet Dorne-ba; és habár otthon egy nemesi feleség jelölt várta, nyugodtan és túláradó örömmel összeakasztotta a bajszát Elaena Martellel. És hogy valójában ki is varázsolt el kit? Talán kiderül - talán nem. 

Daenerys Targaryen
(Emilia Clarke)
Viharbanszületett Daenerys Targaryen, első ezen a néven, az Elsők, az Andolok és a Rhoyniak királynője és a birodalom védelmezője, sárkányok anyja - az egyszerű, dothraki lovasúrnak eladott feleség/rabszolgából az idő folyamán egyre feljebb és feljebb fejlődött, teljesen megérve Westeros trónjára. Nem is nagyon akadt akadály, ami az útjába állt volna - az meg már más kérdés, hogy hogyan fog megbírkózni nővérével, akinek eddig csak a nevét tudta.

Daemon Martell
(Avan Jogia - Tut (sorozat))
Visenya és Oberyn elsőszülött gyermeke, az ikrek idősebbik tagja - ezzel együtt pedig a herceg egyetlen fiúgyermeke. Évekig az anyuci-pici-fia szerepben tetszelgett, ám ennek ellenére biztos lábakon áll, s egyáltalán nem ferdült el a személyisége a túlzott kényeztetésektől. Testvérei közül ő a legmegfontoltabb, ám ennek ellenére neki sem nyerte el a tetszését Doran gyengekezű vezetése.

Elaena Martell
(Jasmine Sanders)
Daemon ikerhúga, kit Dorne szerte csak úgy csúfolnak, mint a Gyönyör-kisvirága. Ellentétben bátyjával, ő forrófejű és harcias, nem riad vissza a durva küzdelmektől - ahogy a szenvedélyes aktusoktól sem. Természetének köszönhetően kiváltképpen jóban van apja fattyú gyermekeivel, a Homokkígyókkal, ám a történet előrehaladtával igencsak erős ellentétek feszülnek közéjük.

Alysanne Martell
(Ivana Baquero - Shannara: Eretria (kislány: ismeretlen))
Oberyn legfiatalabb leánya, akinek Visenya az édesanyja. Nem olyan forrófejű, mint a nővére, ám benne is megvan a kellő harciasság, amely a túléléshez szükséges. Habár úgy látszik, neki van a legkevesebb szerepe a Martell-házban, később igencsak fontossá válik, miután furcsa és rémisztő álmok kezdik gyötörni. Nevét Alysanne Targaryenről, a jó királynéról kapta. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése